Primăvara și toamna sunt perioade în care alergiile respiratorii se accentuează, influențând negativ calitatea vieții. De aceea, este esențial să cunoaștem cum reacționează organismul nostru în fața acestor modificări și ce măsuri simple, dar eficiente, putem lua pentru a ne proteja respirația. Aflați răspunsul din interviul cu prof. dr. farm. Andreea Arsene, microbiologie generală şi farmaceutică.
Ce impact au alergiile asupra sistemului respirator și cum pot fi gestionate eficient?
Alergiile sunt o reacție a sistemului nostru imunitar, sunt reacții imunologice față de anumite substanțe din mediu, substanțe pe care le numim alergeni. Simptomatologia alergiilor respiratorii are o paletă foarte diversă, de la simple stări de disconfort, până la crize astmatiforme.
Impactul factorilor alergeni pe sistem respirator este foarte important, pentru că este o mare variabilitate de simptome care pot fi declanșate. Simptome care, pe de o parte, sunt neplăcute pentru om în sine, dar, pe de altă parte, pot afecta activitățile cotidiene, astfel încât gestionarea reacțiilor alergice devine extrem de importantă.
Printre principalele moduri de gestionare ar fi, evident, evitarea factorilor alergeni, evitarea zonelor poluate, evitarea zonelor în care știm că există acești factori alergeni, evitarea substanțelor, a produselor de curățenie, de exemplu, care conțin alergeni, evitarea fumatului, inclusiv fumul expirat de persoanele din jurul nostru, o hidratare corespunzătoare și, sigur, dacă este cazul, un consult de specialitate.
Cum ne ajută produsele pe bază de acid hialuronic și dexpantenol atunci când mucoasa nazală este afectată?
Produsele cu acid hialuronic și dexpantenol sunt foarte utile organismului, având o acțiune care merge pe fiziologia, pe homeostazia tisulară. Acidul hialuronic este o moleculă care face parte din structura tuturor țesuturilor noastre conjunctive; are rol de hidratare, e format din multe zaharuri, e o moleculă mare și are capacitatea de a forma legături cu moleculele de apă.
Studiile au arătat că poate lega până la 1000 de molecule de apă și de aici efectul său hidratant, benefic implicit pe mucoasele nazale, mucoasele respiratorii.
Dexpantenolul, care provine de la acidul pantotenic, cunoscut sub denumirea și de vitamina B5, este iarăși o moleculă foarte importantă pentru cicatrizare, pentru regenerarea tisulară, reface legăturile proteice, este o moleculă care vine și acționează sinergic împreună cu acidul hialuronic pe tot ce înseamnă procese iritative sau inflamatorii la nivelul mucoaselor.
Cât timp este recomandat să le folosim pentru ca mucoasa să își revină?
Aceste produse cu acid hialuronic și dexpantenol se recomandă a fi administrate la nevoie. Ele nu au reacții adverse, propriu-zis, pot fi administrate pe perioade variabile de timp și nu induc dependență.
Cum avem grijă de mucoasa nazală în cazul copiilor, astfel încât aceștia să poată să respire ușor și să se odihnească bine?
Este un subiect foarte delicat, acesta, legat de sănătatea bebelușilor și a copiilor mici în general, pentru că fiind atât de mici, de multe ori nu știu să spună ce au, nu știu să spună de ce nu pot să respire corespunzător. Și atunci noi, ca și părinți, trebuie să fim foarte atenți și să luăm cele mai bune măsuri pentru că o respirație bună înseamnă, până la urmă, o stare de sănătate bună și un somn bun.
În primul rând, ar trebui îndepărtați orice factori iritanți sau alergeni din mediul în care trăiește copilul, din cameră, din casă. Aici, sigur că mă refer de la particule de praf, până la a fi atent cu ce tip de detergent se spală hăinuțele respective, starea de umiditate din cameră sau din casă. O umiditate optimă este foarte importantă pentru o respirație sănătoasă. Apoi, utilizarea aspiratoarelor nazale sunt la dispoziție pe piața farma tot felul de astfel de dispozitive, cu ajutorul cărora părinții pot să îndepărteze ușor secrețiile nazale, iar dacă acestea sunt mai greu de îndepărtat, există diverse produse de uz pediatric pentru fluidificarea secrețiilor nazale.