Căderea părului este o problemă comună, care poate fi cauzată de factori genetici, stres, deficiențe nutritive, schimbări hormonale sau utilizarea unor produse nepotrivite pentru scalp.
Poate face o diferență semnificativă în menținerea sănătății podoabei capilare alegerea unui șampon și a unui balsam special formulate pentru prevenirea căderii părului? Aflați din interviul cu dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerolog și estetică dermatologică.
De ce este recomandată folosirea unui șampon special de către persoanele care se confruntă cu căderea părului? Utilizarea anumitor șampoane/ingrediente poate agrava această problemă?
Șampoanele formulate pentru căderea părului conțin ingrediente care îmbunătățesc sănătatea scalpului și întăresc firul de păr. De exemplu, cafeina stimulează circulația, iar biotina întărește firul. Pe de altă parte, sulfații agresivi, alcoolul denaturat sau siliconii în exces pot să irite scalpul, usucă firul de păr și pot accentua căderea. Dacă scalpul ar fi solul unei plante si îl irigi cu ingrediente potrivite, rădăcinile vor fi mai puternice și planta mai sănătoasă, da’ dacă folosești substanțe prea dure, planta se ofilește.
Care este rolul balsamului în rutină mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu căderea părului?
Balsamul ajută la hidratarea și protejarea firului de păr si previne ruperea. Dacă părul cade mai mult decât de obicei, fii sigur că nici firul nu e tocmai ok. Așa că e important ca și firul să fie cât mai sănătos și mai elastic, să nu se rupă la pieptănare sau coafare. Balsamul e pentru firul de păr cum e crema hidratantă pentru piele: fără el, părul devine mai uscat, mai fragil și mai predispus la rupere, care se suprapune peste problema căderii.
Balsamul este un must în rutina de îngrijire pentru persoanele cu probleme de cădere a părului?
Nu e un must, dar e recomandat. Persoanele cu cădere accentuată a părului au nevoie de protecție suplimentară, fiindcă de cele mai multe ori părul lor e mai fragil. Un balsam bine ales – fără siliconi grei și fără uleiuri care îngrașă scalpul – ajută la întărirea firului și reduce riscul de rupere. Iarna pui mănuși ca să-ți protejezi mâinile de frig: nu e obligatoriu, da’ e clar mai confortabil.
Este mit sau adevăr că balsamul trebuie aplicat doar pe lungimea părului și nu și la rădăcină?
Depinde de tipul balsamului. Majoritatea balsamurilor sunt formulate pentru lungimi și vârfuri, pentru că aplicarea la rădăcină încarcă scalpul și îngrașă părul. Totuși, există formule ușoare sau tratamente tip balsam care pot fi aplicate și pe scalp pentru hidratare sau stimularea circulației.
Cât de des ar trebui utilizat pe săptămână un șampon împotriva căderii părului pentru a obține rezultate optime? Dar balsamul?
În general, șamponul împotriva căderii părului se folosește de 2-3 ori pe săptămână, dar poate fi utilizat și in fiecare zi, dacă are o formulă blândă. Balsamul ar trebui aplicat la fiecare spălare, pentru a proteja părul de deteriorare. Spălarea zilnică a părului nu duce la cădere, atâta timp cât folosești un șampon delicat.
Poate un șampon sau balsam singur să prevină căderea părului sau este nevoie de o rutină de îngrijire mai complexă?
Șamponul și balsamul sunt doar două piese din puzzle. Căderea părului poate să aibă multiple cauze – genetice, hormonale, carențe nutriționale. Pentru rezultate bune tratamentul trebuie să fie complet. Pe lângă șampon și balsam, e important să ai o dietă echilibrată, suplimente alimentare dacă e nevoie și, în cazuri avansate, tratamente topice sau injectabile, de tip PRP.
Sunt atât de diferiți bărbații de femei încât să fie nevoie de un șampon diferit?
Nu chiar. Diferența principală este că bărbații au scalpul mai gras și sunt mai predispuși la cădere genetică de tip alopecie androgenică, în timp ce femeile părul mai lung și mai uscat. Formulele pentru bărbați sunt, de obicei, mai ușoare și mai revigorante, iar cele pentru femei mai hidratante. Dar dacă un bărbat are păr uscat sau o femeie are scalp gras, pot face schimb de șampoane fără probleme. E ca atunci când alegi o cremă – contează tipul de piele, nu sexul persoanei.
Cum acționează complexul de ingrediente active Minoxicapil + acid oleanoic + apigenină + peptida biotinei + cafeină lipozomală din șamponul Minoxicapil asupra firului de păr?
Combinația asta lucrează prin mai multe mecanisme care combat căderea părului. Minoxicapil stimulează circulația la nivelul rădăcinilor firelor de păr, similar cu minoxidilul dar fără reacțiile adverse. Acidul oleanoic și apigenina reduc inflamația și inhibă enzimele care favorizează căderea părului. Peptida biotinei întărește firul, iar cafeina lipozomală stimulează micro-circulația rădăcinilor. Mixul ăsta mă face să mă gândesc la o echipă de fotbal bine sudată: fiecare jucător are un rol clar, iar împreună aduc rezultate foarte bune.