Deși probabil nu-ți pregătești cafeaua de dimineață pentru beneficiile ei pe termen lung asupra sănătății, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate, notează Medical Xpress.
Într-un nou studiu observațional, cercetătorii de la Școala de Știință și Politică Nutrițională Gerald J. și Dorothy R. Friedman din cadrul Universității Tufts au descoperit că asocierea dintre consumul de cafea și riscul de mortalitate variază în funcție de cantitatea de îndulcitori și grăsimi saturate adăugate în băutură.
Studiul, publicat online în The Journal of Nutrition, a constatat că consumul a 1–2 cești de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele și deces cauzat de boli cardiovasculare. Cafeaua neagră și cea cu niveluri reduse de zahăr și grăsimi saturate adăugate au fost asociate cu un risc cu 14% mai mic de mortalitate generală, comparativ cu lipsa consumului de cafea. Aceeași legătură nu a fost observată în cazul cafelei cu cantități mari de zahăr și grăsimi saturate.
„Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, iar cum aproape jumătate dintre adulții americani declară că beau cel puțin o ceașcă pe zi, este important să înțelegem ce înseamnă asta pentru sănătate”, a declarat Fang Fang Zhang, autor principal al studiului și profesor în cadrul Școlii Friedman. „Beneficiile cafelei pentru sănătate ar putea fi atribuite compușilor săi bioactivi, însă rezultatele noastre sugerează că adăugarea de zahăr și grăsimi saturate poate reduce aceste beneficii privind mortalitatea.”
Studiul a analizat date din nouă cicluri consecutive ale sondajului național National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 1999 și 2018, corelate cu datele de mortalitate din National Death Index. Studiul a inclus un eșantion reprezentativ la nivel național de 46.000 de adulți cu vârsta de 20 de ani și peste, care au completat reamintiri valide privind alimentația din ultimele 24 de ore.
Consumul de cafea a fost clasificat în funcție de tip (cu sau fără cofeină), conținut de zahăr și conținut de grăsimi saturate. Rezultatele privind mortalitatea au inclus mortalitatea generală, prin cancer și prin boli cardiovasculare. Un nivel redus de zahăr adăugat (din zahăr granulat, miere și sirop) a fost definit ca sub 5% din valoarea zilnică recomandată, adică 2,5 grame per ceașcă de 240 ml sau aproximativ o jumătate de linguriță de zahăr. Un nivel redus de grăsimi saturate (din lapte, frișcă și smântână) a fost definit tot ca 5% din valoarea zilnică recomandată, adică 1 gram per ceașcă de 240 ml — echivalentul a 5 linguri de lapte cu 2% grăsime, 1 lingură de frișcă light sau 1 lingură de smântână.
În cadrul studiului, consumul a cel puțin o ceașcă pe zi a fost asociat cu un risc cu 16% mai mic de mortalitate generală. Pentru 2–3 cești pe zi, riscul a scăzut cu 17%. Consumul de peste trei cești pe zi nu a fost asociat cu reduceri suplimentare, iar legătura dintre cafea și riscul mai scăzut de deces prin boli cardiovasculare a devenit mai slabă peste acest prag. Nu au fost observate asocieri semnificative între consumul de cafea și mortalitatea prin cancer.