Acestea sunt concluziile unui studiu american realizat pe 400 de adolescenți, notează Corriere Della Sera. Dormitul sub 7,7 ore pe noapte are un efect negativ asupra sistemului cardiovascular. Potrivit American Academy of Sleep Medicine, adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte, însă se estimează că, în medie, elevii de liceu dorm doar 6,5 ore pe noapte în timpul săptămânii.
Adolescenții care nu dorm suficient ar putea avea un risc crescut de a dezvolta hipertensiune. Aceasta este concluzia unei cercetări preliminare prezentate la Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2025 organizată de American Heart Association. Somnul insuficient este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în Statele Unite, depășind cancerul și bolile respiratorii cronice.
Testul de polisomnografie
Cercetătorii au analizat un grup de peste 400 de adolescenți (vârsta medie 16,5 ani), care au completat un chestionar pentru a raporta dificultăți la adormire și/sau menținerea somnului.
Ulterior, acestora au fost testați cu ajutorul polisomnografiei, care presupune aplicarea de senzori pe cap și corp pentru a înregistra durata și calitatea somnului. Somnul scurt a fost definit ca având o durată mai mică de 7,7 ore.
Valorile tensiunii arteriale
Studiul a inclus și măsurarea tensiunii arteriale, efectuată prin trei determinări consecutive realizate cu 2-3 ore înainte de stingerea luminilor. Tensiunea a fost clasificată conform ghidurilor American Heart Association din 2017, distingând între tensiune arterială crescută (≥120 mmHg sistolică și/sau ≥80 mmHg diastolică) și hipertensiune severă (≥140 mmHg sistolică și/sau ≥90 mmHg diastolică).
„Știm că somnul insuficient și perturbat este asociat cu hipertensiunea la adulți, mai ales la cei care suferă de insomnie și dorm efectiv mai puțin de șase ore, dar nu știm încă dacă aceleași asocieri există și la adolescenți”, a declarat autorul principal al studiului, Julio Fernandez-Mendoza, profesor de psihiatrie, neuroștiințe și sănătate publică și director al Departamentului de Medicină Comportamentală a Somnului de la Pennsylvania State University College of Medicine din Hershey.
Rezultatele
Adolescenții care au raportat insomnie și au dormit sub 7,7 ore pe parcursul testelor au avut un risc de cinci ori mai mare de hipertensiune clinică comparativ cu cei care nu aveau insomnie și dormeau cel puțin 7,7 ore.
Chiar și cei care dormeau mai puțin de 7,7 ore, fără a raporta insomnie, aveau un risc de trei ori mai mare de tensiune arterială crescută comparativ cu ceilalți.
În schimb, adolescenții care susțineau că au insomnie, dar care în timpul testelor au reușit să doarmă suficient, nu au prezentat un risc crescut de hipertensiune.
Igiena somnului
Aceste rezultate atrag atenția și asupra necesității de a asculta adolescenții care se plâng de probleme cu somnul.
„Este important să intervenim din timp pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului, prevenind astfel probleme cardiovasculare viitoare”, conchide cardiologul.
„Așa cum se recomandă și adulților, și adolescenții ar trebui să urmeze reguli de igienă a somnului: să aibă rutine relaxante înainte de culcare, să limiteze utilizarea dispozitivelor electronice, să evite mesele grele și cofeina seara și să practice activitate fizică regulat – de preferat nu seara.”
Sursă: Corriere Della Sera