Telefon, tabletă, calculator. În fiecare zi jonglăm cu fiecare dintre ele, astfel încât, la finalul zilei, constatăm că cele mai multe ore le-am petrecut conectați la un dispozitiv. Așa că nu e de mirare că atunci când avem timp liber nu mai știm ce să facem cu el și ne refugiem tot în mediul virtual.
Când vine vorba despre copii, datele sunt însă cu adevărat îngrijorătoare. Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, iar cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde simt presiune, suprastimulare și, uneori, respingere. Într-o anchetă Salvati Copiii din 2023, adolescenții semnalau că social media îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată. Copiii nu sunt pregătiți emoțional pentru această hiper-stimulare, pentru violența din mediul online, pentru viețile „perfecte” ale altora și ajung să se simtă inadecvați, invizibili sau marginalizați, avertizează experții organizației Salvați Copiii România.
Datele recente despre conduita digitală a copiilor arată astfel:
• În 2025, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, în condițiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021, vârsta medie la care copiii utilizau rețelele sociale era de 8,2 ani.
• Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere comparativ cu 2021 și 2024, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor, din 2025.
• 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale.
• Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
• În 2023, adolescenții semnalează deja că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.
• Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).
• Riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”.
• Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%).
• În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital.
• 32% dintre părinți afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
Care este impactul asupra copiilor?
Anxietate, despresie, tulburări de somn, întârzierea dezvoltării limbajului la copii mici care au acces la ecrane, probleme de atenție și hiperactivitate, scăderea performanței școlare se numără printre principalele efecte ale utilizării în exces a dispozitivelor (de cele mai multe ori de la o vârstă foarte mică) și a rețelelor sociale.
Deconectează-te pentru a te reconecta
Urmează minivacanța de Paște, o ocazie perfectă pentru a lăsa deoparte dispozitivele și a petrece timpul împreună cu cei dragi. Vom vedea că o vacanță low-tech nu înseamnă renunțarea la distracție, ci doar redescoperirea ei în alte forme: o drumeție pe munte, o plimbare în pădure (și un picnic), (re)descoperirea locurilor din oraș pe care nu le-am mai văzut de mult (ce ocazie mai bună de a le arăta copiilor străzile pe care le străbăteam când eram și noi copii!), un campionat de board games în familie, o dimineață sau o seară de alergat sau de mers cu bicicleta în familie, o seară de film.