Ești la birou, concentrat asupra task-ului pe care trebuie să îl termini curând. Aparent, pentru că din când în când arunci privirea către ecranul telefonului pentru a vedea notificările pe care le primești. Această stare de distragere a atenției și de întrerupere a concentrării definește ceea ce a fost denumit „popcorn brain” — termen folosit pentru prima dată de David M. Levy, doctor în științe, informatician la Universitatea din Washington, care a explicat că „dependența de multitaskingul electronic poate fi atât de mare încât viața mai lentă, offline, nu mai prezintă niciun interes” pentru persoanele care se confruntă cu această problemă. Nu doar adolescenții obsedați de rețelele sociale sau angajații dependenți de email sunt afectați. Dispozitivele care ne însoțesc peste tot, cu notificările lor constante, fac ca acest fenomen să fie cât se poate de real pentru majoritatea dintre noi, potrivit unui articol publicat de Mayo Clinic.
Dacă nu ești sigur că ai experimentat această stare, încearcă un mic experiment: lasă-ți telefonul într-o altă cameră și numără de câte ori simți nevoia să-l iei. Dificil, nu?
Ai auzit de apneea de e-mail?
Cercetările arată că 80% dintre persoanele care lucrează la birou se confruntă cu atenție continuu parţială. Deschidem email-ul, verificăm ce e nou, răspundem la telefon și la mesaje, ne conectăm la rețelele sociale și apoi o luăm de la capăt, fără să ne concentrăm de fapt asupra unui singur lucru.
În tot acest timp, nu respirăm așa cum ar trebui, ba mai mult, ajungem să ne ținem respirația chiar și pentru jumătate de minut.
Apneea de email sau de ecran, cum a fost redenumită recent, este o manifestare a corpului nostru supus stresului și a fost semnalată și analizată pentru prima dată de cercetătoarea Linda Stone.
Ce se întâmplă, de fapt?
Când avem parte de stimuli mulți, sistemul nostru nervos încearcă să descifreze dacă e vorba de o amenințare sau nu. Concentrarea presupune efort mental, care înseamnă un lanț de schimbări psihologice, printre care și respirație superficială și un ritm cardiac scăzut. Practic, corpul nostru devine tăcut și își canalizează resursele către nevoia de atenție.
Așa că, atunci când primim un email sau un mesaj, trecem prin următoarele etape: înghețăm, citim și apoi gândim un plan. Cu cât mai neașteptat este stimulul și cu sunt mai mulți, cu atât mai mare este posibilitatea ca aceștia să fie percepuți de corp drept o amenințare.
Apneea de ecrane este atât de des întâlnită încât Institutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii a format o echipă de cercetători care să studieze efectele acestei probleme, care poate duce la apariția acelorași afecțiuni precum apneea din timpul somnului.
Ce ar trebui să faci?
Setează-ți remindere pentru respirat
Câteva alerte sonore ușoare de-a lungul zilei îți pot aminti să te întrebi, de exemplu, dacă respiri doar pe gură (de obicei un indicator al respirației superficiale), să conștientizezi și să respiri zgomotos. Psihiatrul David Spiegel, profesor asociat la Universitatea de Medicină de la Stanford, susține că aceasta este o soluție ușoară și rapidă de a reseta modul în care respirăm.
Folosește ecrane mari
Doctorul Stephen Porges, cercetător și profesor de psihiatrie american, susține că atunci când folosim un ecran mare, ne forțăm sistemul nervos să excludă tot ce e în afara câmpului vizual.
Dă valoare pauzelor
Cei mai mulți dintre noi ne ridicăm de la birou și continuăm să răspundem la mesaje. Specialiștii ne recomandă ca în aceste scurte pauze să facem lucruri care nu necesită efort mental.