Refluxul gastroesofagian este o problemă tot mai frecventă în rândul populației, adesea confundată cu simple arsuri la stomac. Dar când aceste episoade devin recurente, pot indica o afecțiune medicală ce necesită atenție: boala de reflux gastroesofagian. Într-un interviu cu Dr. Oana Bărboi, medic gastroenterolog, am aflat care sunt cauzele reale ale bolii, cât de importantă este alimentația în gestionarea acesteia și ce obiceiuri ar trebui evitate pentru a nu agrava simptomele.
Care sunt principalii factori care declanșează boala de reflux gastroesofagian?
Intervin foarte mulți factori. Pe deplin, etiologia nu este cunoscută nici în acest moment, dar principalii factori care intervin în etiopatogenia bolii de reflux gastroesofagian sunt: relaxările tranzitorii ale sfincterului esofagian inferior, ceea ce permite trecerea conținutului gastric din stomac în esofag; hernia hiatală, care este o variantă anatomică a joncțiunii eso-gastrice, purtarea de îmbrăcăminte strâmtă, de exemplu, a condițiilor care cresc presiunea intraabdominală, tusea, sarcina, tumorile voluminoase abdominale, ascita in cantitate importantă.
Aceștia ar fi, să rezum, principalii factori care intervin în producerea etiopatogeniei bolii de reflux gastroesofagian.
Este normal să avem ocazional arsuri la stomac sau reflux? Când devin acestea o problemă medicală?
Trebuie să diferențiem foarte bine refluxul gastroesofagian, care este un fenomen fiziologic pe care îl experimentăm toți pe parcursul vieții chiar de mai multe ori, în aceeași zi, când vorbim de acest pirozis, de această arsură, de fapt, retrosternală, în piept, în spatele sternului, și boala de reflux gastroesofagian care apare în momentul în care mecanismele antireflux sunt depășite și practic pacientul se prezintă la medic acuzând simptome pe care le consideră supărătoare.
Cât de importantă este alimentația în prevenirea și tratarea bolii de reflux gastroesofagian? Cât de des putem „trișa” și să consumăm produse de tip fast-food?
Ca majoritatea bolilor, dieta joacă un rol esențial, la fel și în boala de reflux, mai ales că este o boală, bineînțeles, digestivă. Practic, noi nu tratăm boala, tratăm pacientul, de aceea în orice boală, dieta trebuie să fie individualizată, dar ca măsuri generale, în boala de reflux gastroesofagian, trebuie evitate alimentele care provoacă simptome. Și acestea sunt alimentele trigger precum cafeaua, precum ceaiul negru, să spunem, citricele, tot ce stimuleaza aciditatea gastrică.
Și, bineînțeles, se recomandă prânzuri mici, repetate, dese, deci prânzuri fracționate cu evitarea prânzurilor voluminoase și a meselor tardiv, care să stimuleze refluxul nocturn. Bineînțeles că produsele de tip fast-food nu s-ar încadra în dieta bolii de reflux gastroesofagian.
Poate accentua consumul de cafea simptomele bolii de reflux gastroesofagian?
Dacă cardiologii o să zică „da” cafelei, pentru că suntem conștienți, în momentul actual, de rolul cardiovascular protectiv al cafelei, gastroenterologii o să spună mai bine nu sau în cantitate mică, una, maxim două; pentru că ce face cafeaua? Scade presiunea la nivelul sfincterului esofagian inferior și agravează simptomatologia.